NEDERLAND

Mantelzorg en langer thuis wonen.

Dagelijks hoor ik het om me heen, de zorgen over ons zorgstelsel. Niet alleen op mijn werk, maar ook privé: “de zorg wordt steeds duurder, weer een verhoging van het eigen risico, de zorg gaat achteruit”. Natuurlijk is het een feit dat er altijd ruimte is voor verbetering, maar zijn wij Nederlanders niet té kritisch?

Ik vind dat wij Nederlanders bovengemiddeld goed zijn in het zorgen voor de zwakkeren in onze maatschappij. We mogen best een beetje trots zijn op wat we allemaal hebben bereikt, de opbouw van Nederland en de manier waarop we terugveren na vervelende gebeurtenissen.

Vergrijzing in Nederland

We vergrijzen: de gemiddelde leeftijd van het Nederlandse volk stijgt en ieder jaar betalen we meer aan de zorg. We werken door tot onze 68e en zien dat onze ouderen te weinig aandacht en verzorging krijgen. Hierdoor nemen we deze zorg steeds meer op ons: mantelzorg. Nederland telt zo’n 5 miljoen mantelzorgers waarvan bijna 1 miljoen mantelzorgers meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor iemand. Onbetaald.

 

Mantelzorger of professional?

Van de 5 miljoen mantelzorgers voelen 460.000 mensen zich zwaarbelast of overbelast. Wat niet gek is, want ze werken, werken en werken. Ook al voelt het verlenen van zorg aan een familielid, zoals onze ouders en kinderen, of aan een vriend of geliefde vaak vanzelfsprekend, mantelzorgers gaan niet met pensioen.

Ik lees en hoor regelmatig de horrorverhalen over bejaarden: ze mogen maar drie keer per dag naar het toilet of ze worden maar eens per week gewassen. De druk in de zorg neemt alleen maar toe en niet iedereen heeft de financiële mogelijkheid om de zorg over te dragen aan een professional. Het is dus logisch dat we zelf actie ondernemen. Door mantelzorg kunnen onze dierbaren vaak langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, maar waarom dan ook niet het woongemak verhogen?

 

Denken in oplossingen

Ik denk dat door middel van eenvoudige, technische aanpassingen het woongemak simpel en snel verhoogd kan worden. Met de infrastructuur en digitalisering van nu kunnen we een enorme slag slaan hoe we met elkaar omgaan in Nederland en wees eerlijk, wat is goedkoper? Een jaarlijks terugkerend en steeds groter wordende kostenpost? Of een investering waarmee jarenlang de kosten gedrukt kunnen worden?

Met de juiste technologie is langer thuis wonen mogelijk. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan een persoonlijk alarmsysteem. Sneller en makkelijker hulp roepen, meer zelfstandigheid, verhogen van de levenskwaliteit, het kan. Mantelzorg is prachtig en ik hoop dat het nooit verdwijnt, maar het mag én kan goedkoper, makkelijker en minder tijdrovend worden.

Meer weten over dit ontwerp?
Neem contact op met één van onze collega’s via 078-651 12 01